Nieuwe cv-ketel, toch koolmonoxide gevaar?

02-02-2016

De brandweer waarschuwt in een maandag begonnen landelijke campagne voor de gevaren van moderne verwarmingsketels

Niet alleen bij oude en slecht onderhouden cv-ketels ligt koolmonoxidevergiftiging op de loer. Moderne verwarmingsinstallaties blijken bij bijna de helft van de ongevallen de boosdoener te zijn. De brandweer waarschuwt in een maandag begonnen landelijke campagne voor de gevaren van koolstofmonoxide. Ook experts luiden de noodklok, omdat gloednieuwe ketels niet automatisch uitgaan bij installatiefouten.

Het komt helaas voor dat het bij de montage door klussers of anderen al fout gaat. Meestal worden de rookgasafvoer en luchttoevoer verwisseld.

Volgens de brandweer is er veel onduidelijkheid over koolmonoxide: ,,De gevaren zijn er, want er vallen jaarlijks doden en gewonden.'' Lange tijd werd aangenomen dat jaarlijks vijf tot tien doden vallen en enkele honderden mensen gewond raken door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. De Onderzoeksraad voor Veiligheid denkt echte, op basis van onderzoek, dat het probleem drie tot vijf keer zo groot is. Dat is echter niet met zekerheid te zeggen omdat vergiftiging vaak niet wordt herkend. Volgens woordvoerster Sara Vernooij van de Onderzoeksraad is het probleem met de moderne cv-ketels best groot. ,,Ze worden lang niet altijd goed geïnstalleerd. Mensen denken dat ze veilig zijn, maar de werkelijkheid kan anders zijn. Ook kan de consument niet varen op veiligheidscertificaten en keurmerken van ketelfabrikanten. Veel ketels slaan bijvoorbeeld niet uit zichzelf af bij storing en ondeugdelijke technische installaties.'' 

Sluipmoordenaar

Vernooij stelt dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar november al aan de bel trok over de koolmonoxideproblematiek. ,,We hebben een aantal sterfgevallen nader onderzocht zoals die van een man die overleed en korte tijd ook zijn zoon. Aangenomen werd dat de doodsoorzaak in beide gevallen natuurlijk was, maar koolmonoxide bleek de boosdoener. Hoeveel mensen sterven aan koolmonoxidevergiftiging is niet helemaal duidelijk, maar het vermoeden bestaat dat er bij veel meer gevallen dan we denken verkeerd wordt gediagnostiseerd. Met andere woorden: medisch personeel en artsen denken meestal niet in eerste instantie aan dood door koolmonoxide. En de problemen doen zich zeker niet alleen voor bij oude geisers en gaskachels. Nieuw materiaal kan, zoals gezegd, ook tot koolmonoxideproblemen leiden. En regulier onderhoud biedt geen garantie voor veiligheid.'' Monteur Simon Houweling van het Nieuwerkerkse bedrijf SOS Verwarming kijkt niet vreemd op van de problemen met nieuwe ketels. ,,Het komt helaas voor dat het bij de montage door klussers of anderen al fout gaat. Meestal worden de rookgasafvoer en luchttoevoer verwisseld. Op die manier komen schadelijk gassen zoals koolmonoxide in je huis, in plaats van dat ze door de schoorsteen naar buiten moeten'', aldus Houweling. ,,Ook worden buizen van de af-en aanvoeren soms niet goed aangesloten met rubberen manchetten. Als er kieren in het systeem zitten kunnen ook gassen je huis binnendringen.'' Hij noemt goede ventilatie is de ruimte waar een cv-ketel hangt 'cruciaal'. ,,Hoe dan ook is het verstandig om je huis goed te luchten. Een gelhaard met vier potten in je woonkamer is gezellig maar levengevaarlijk zonder ventilatie. Die potten verbruiken de zuurstof in je huis razendsnel op.''

Campagne

De hele maand februari staat bij de brandweer daarom in het teken van koolmonoxide. De brandweer in de campagne: ,,Dat raakt iedereen, want iedereen heeft een ketel in huis. We vragen dus nogmaals aandacht voor dit onbekende verschijnsel. Het is een onderschat fenomeen, blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.'' Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet is een koolmonoxidemelder van groot belang voor het voorkomen van ongelukken. Onderdeel van de voorlichtingscampagne is een onlinetest die laat zien hoeveel risico je loopt op koolmonoxidevergiftiging.