Bouwkundige brandveiligheid in de praktijk voor toezichthouders

Als u bij de overheid verantwoordelijk bent voor de controle op de brandveiligheid is het van belang dat u het vakgebied tot in detail beheerst. Maar waar moet u als toezichthouder op letten tijdens een controle?

Welke eisen gelden er voor de diverse brandwerende materialen?  Voldoen de brandwerende scheidingen? 2-zijdig afwerken? En hoe herken je een brandwerende scheiding? 

 • Praktijkgericht, diverse voorbeelden en echte brandwerende oplossingen
 • Specifiek samengesteld voor toezichthouders bouw en junior brandpreventisten.

Aanleiding:

De ervaring leert dat er tijdens bouwkundige controles of bij oplevering van gebouwen veel gebreken worden geconstateerd in de brandpreventieve voorzieningen. De kosten van herstel zijn vaak hoog en achteraf veelal te voorkomen geweest. 

Hoe vaak is er wat mis? 

Tijdens een onderzoek naar brandveiligheid zijn in 2014 en 2015 in 58 zorginstellingen in bijna alle gevallen tekortkomingen aangetroffen in de brandcompartimentering. https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2016/januari/toezicht-brandveiligheid-zorginstellingen.aspx 

Actueel:  

Veel kantoorpanden worden momenteel verbouwd tot appartementen ook hier speelt brandpreventie een belangrijke rol. Hoe ga je om met een bestaande brandscheiding? 30 minuten wbdbo op tekening en wbdbo in de praktijk, een lastige opgave!  

En wat is nu het kennisniveau van de ambtenaar bouw- en woningtoezicht of de brandpreventist over bouwkundige brandveiligheid? Het beoordelen van een doorvoer of een brandpreventieve voorziening, goed of fout? Waar baseer je je oordeel op als toezichthouder? 

Cursusinhoud: 

De inhoud van de cursus is sterk op de praktijk gericht. Diverse materialen zullen tijdens de dag rondgaan zodat de materialen ook gevoeld kunnen worden. Manchetten, brandwerende beglazing, kit, schuim en plaatmateriaal. Verder zullen onderstaande onderwerpen behandeld worden: 

 • Branddriehoek
 • Brandcompartimentering
 • Lezen en beoordelen van een testrapport
 • Beoordeling doorvoeren
 • Beoordeling puiconstructies
 • Beoordeling constructies 

Voor wie? 

De cursus is bestemd voor: 

 • Medewerkers bouw- woningtoezicht
 • (Junior) Brandpreventisten
 • Toezichthouders bouw 

Resultaat: 

In deze 1-daagse cursus krijg je voldoende theorie en praktijkvoorbeelden om in de praktijk een juiste afweging te kunnen maken of een brandwerende scheiding voldoet aan de wet- en regelgeving. Je krijgt inzicht in een testrapport en weet waar in de praktijk de meeste fouten worden gemaakt. 

Groepsgrootte: 

De groep bestaat uit maximaal 15 personen  

Datum: 

nnb

Certificaat:

De deelnemers ontvangen na afloop van de cursus een certificaat van deelname

Locatie: 

nnb

Kosten: 

349 euro ex. btw 

Meld u aan via onderstaand formulier: